Verbeterde koppeling tussen basisregistraties

13-06-2024

De jaarlijkse kwaliteitsmeting van de koppelingen tussen basisregistraties door het CBS laat in 2023 een lichte verbetering zien. Het gepubliceerde dashboard geeft een beeld van de consistentie van de koppelingen die tussen verschillende basisregistraties zijn gelegd.

Dat is goed nieuws, want koppeling van gegevens is een belangrijk onderdeel van het geo-datafundament waaraan het programma Zicht op Nederland – Datafundament werkt. 

Kwaliteitsmeting 2023

CBS onderzoekt samen met een aantal basisregistraties en het ministerie van BZK ieder jaar de kwaliteit van het stelsel van basisregistraties in samenhang. Onderzocht worden de registraties BAG, BGT, BRK, WOZ, ROD, BRI, BRP en HR. Door de ontwikkeling naar een federatief datastelsel worden jaarlijks ook koppelingen met nieuwe registraties gemeten. De meting geeft inzicht in hoe vaak gegevens zijn gekoppeld en in hoeverre ze met elkaar overeenkomen. Bekeken wordt in hoeverre er daadwerkelijk verbeteringen zijn opgetreden en op welke (nieuwe) onderdelen de kwaliteit van de registraties nog verbeterd kan worden.

Goede koppelingen maken het gebruik van de basisregistraties in samenhang makkelijker. Dit is belangrijk voor het integraal, datagedreven werken aan de maatschappelijke opgaven als woningbouw, energietransitie en klimaatadaptatie. Dit is een belangrijk doel van het programma Zicht op Nederland – Datafundament. 

Resultaten

De volledigheid van de koppelingen is bij de meeste basisregistraties op hetzelfde hoge peil gebleven ten opzichte van 2022. Het gaat daarbij om de volgende registraties:

  • BRI: Basisregistratie Inkomen
  • BRP: Basisregistratie Personen
  • WOZ: Basisregistratie Waarde Onroerende Zaken
  • BAG: Basisregistratie Adressen en Gebouwen
  • BRK: Basisregistratie Kadaster
  • BRV: Basisregistratie Voertuigen
  • BGT: Basisregistratie Grootschalige Topografie
  • HR: Handelsregister

De grootste verbetering is aangetroffen bij de koppeling tussen BRK en HR (+5,1 procent), gevolgd door de koppeling tussen WOZ en HR (+1,5 procent). De kwaliteit van de koppelingen is algeheel verder toegenomen. De meeste koppelingen zijn net als in 2022 ook juist.

In 2023 is over de hele linie een lichte verbetering geconstateerd in de orde van 0,1-0,2 procent. Grotere verbeteringen werden aangetroffen bij de koppeling tussen HR en BRP: 13,1 procent meer gelijke adresgegevens. De verbetering bij deze koppeling wordt deels veroorzaakt door een methodewijziging.

De figuur hieronder geeft de volledigheid weer van de koppeling tussen twee registraties.

Benieuwd naar de resultaten?

Bekijk het dashboard ‘Kwaliteit Stelsel van Basisregistraties 2023’ op de website van CBS.

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen